projecten

Na mijn studie heb ik een aantal kleine verbouwingen onder eigen naam    (of eigenlijk onder de naam 'Office for industrial architecture (and small houses)' ontworpen. De naam ontstond toen het bedrijf, waar ik tijdens mijn HTS studie stage liep, mij benaderde voor de ontwikkeling van een betonfabriek en was eigenlijk een parodie op Rem Koolhaas' 'Office for Metropolitan Architecture' (OMA).

Als dat wat was geworden, die betonfabriek... Dan was er waarschijnlijk niets gekomen van al die leuke en nuttige 'omzwervingen' in de afgelopen jaren...

woning te Almen (1999)


schetsplan betonfabriek

In 1998 ontwierp ik dit plan voor de uitbreiding en modernisering van een woonhuis in Almen.

De tekeningen zijn wat vergeeld, maar het plannetje is tijdloos en de oplossingen praktisch.

De entree is verplaatst, waardoor de oude overdekte entree veranderde in een veranda met meer privacy. De nieuwe entree is geplaatst in een kleine slaapkamer. Doordat de voordeur iets naar binnen is verplaatst, kom je nog steeds overdekt binnen.

Vanuit de entree zijn er twee assen; Via de zichtlijn naar het Noorden kijk je door de werkkamer uit over de weilanden en het Twenthe-kanaal. Door de oude entree / gang loop je langs de veranda naar de woonkamer.

De keuken is bij de woonkamer getrokken, zodat er een royale ruimte is ontstaan voor een eethoek. Aan de noordwest zijde is de woning uitgebreid met een nieuwe keuken, werkkamer en badkamer.

De uitbreiding aan de Noord-West zijde is opgetrokken uit een bijpassende baksteen. Het nieuwe metselwerk is bewust los gehouden van het bestaande volume, om een lelijke 'net niet' aansluiting te voorkomen. De detaillering is eenvoudig en sober. De aanbouw is bewust iets lager gehouden, onder de grote dakrand van het bestaande volume, waardoor het nadrukkelijk ondergeschikt blijft aan de jaren '60 bungalow.


Eén van de bedrijven waar ik ooit stage heb gelopen en waar ik vanaf 2000 een totaal andere rol heb vervuld dan die van architect, benaderde mij voor de ontwikkeling van een prefab betonfabriek. Het plan is niet gerealiseerd omdat de financiering niet rond kwam.

In de fabriek zouden vooral eenvoudige betonnen gevelpanelen gemaakt moeten worden.

In het ontwerp is het gevecht aangegaan met 'de stigma's' van het kille materiaal en de beperking in de ontwerpvrijheid van seriematig geproduceerd prefab beton.

De gevel van de hoofdmassa van de fabriekshal is opgetrokken uit verticale grijze betonpanelen, afgewisseld met houten puien en gevelvlakken. Volumes aan de zijkant van deze hoofdmassa zijn gemaakt van zwarte gewassen grindpanelen.

Het kantoor, dat in een tweede fase zou kunnen worden gerealiseerd, speelt met het stigma van 'recht toe recht aan'. Het is een ensemble van verschillende massa's, waarbij de hoofdmassa de vorm heeft van een amoebe. Het kantoor is geplaatst achter een betonnen muur. De tekenkamer, op de verdieping, steekt over deze betonnen muur heen.