andere projecten

arbeiderswoninkje Finsterwolde

(klik rechtsboven op de foto voor vergroting)

 

 

Van een eenvoudig arbeiderswoninkje (1920) naar een comfortabel, licht en sfeervol huis.

Soms valt alles op z'n plek, in een mooi plan en een prachtig proces. Acht maanden (!) na een leuk kennismakingsgesprek met de opdrachtgevers en bezichtiging met de verkopende makelaar ter plaatse, ontstonden 's nachts al de eerste plannen in mijn hoofd.
Er waren geen tekeningen, maar er was wel een huisje met een logische structuur. Het was niet veel (meer) en sloop was een reële optie. Voor de opdrachtgevers niet, zij waren juist gevallen voor de sfeer en de geschiedenis van zo'n oud bestaand huisje!

Al bij de offerte een snelle eerste denkrichting vertaald in een eenvoudig schetsje, die meer bood dan de opdrachtgevers aanvankelijk durfden te wensen:
- een uitbreiding aan de zuidzijde, waardoor het oude eetkamertje een prettige woonkamer wordt, met een nieuwe eetkamer 'achter' het huis, de keuken centraal, in verbinding, maar toch ook afgesloten. Het geheel gemaakt van gelamineerde houten liggers, aansluitend op de bestaande constructieve wanden, rondom glas, met een flink dakoverstek, tegen zoninstraling en een lekkere plek om buiten te zitten;
- een verplaatste (nieuwe) entree aan de noordzijde, op een veel logischere plek bij de toegang tot het perceel, waarbij er ruimte ontstaat voor een warm welkom, jassen en een nieuwe trap die 'wel' beloopbaar is;
- een woonkamer die straks ruimte biedt aan werkkamer en bibliotheek;
- een verdieping waar je door toevoeging van een dakkapel wel iets mee kunt;
- en dat geheel geïsoleerd conform nieuwbouweisen, houten vloeren (ook in verband met een hele natte kruipruimte) vervangen door schuimbeton, met gevelisolatie rondom en een ingepakt dak; 'all-electric ready'.
- in de uitwerking is eigenlijk alleen de entree nog wat slimmer geplaatst en zijn de hoeken van de puien in glas uitgewerkt, wat nog meer transparantie en expressiviteit van de uitbreidingen oplevert.