arbeiderswoninkje Finsterwolde (2022)

(klik rechtsboven op de foto voor vergroting)

 

Van een eenvoudig arbeiderswoninkje (1920) naar een comfortabel, licht en sfeervol huis.

Er waren geen tekeningen, maar er was wel een huisje met een logische structuur. Het was niet veel (meer) en sloop was een reële optie. Voor de opdrachtgevers niet, zij waren juist gevallen voor de sfeer en de geschiedenis van zo'n oud bestaand huisje!

Soms valt alles op z'n plek, in een mooi plan en een prachtig proces. Na een leuk kennismakingsgesprek met de opdrachtgevers en bezichtiging met de verkopende makelaar ter plaatse, ontstonden 's nachts al de ideeën in mijn hoofd. Die ideeën heb ik als bijlage bij de offerte vertaald in een eenvoudig plattegrondje (zie bij de foto's), die meer bood dan de opdrachtgevers aanvankelijk durfden te wensen. En acht maanden later is het plan op basis van die eerste snelle schets (zie foto's) gerealiseerd!

In de uitwerking is eigenlijk alleen de entree nog wat slimmer geplaatst en zijn de hoeken van de puien in glas uitgewerkt, wat nog meer transparantie en expressiviteit van de uitbreidingen oplevert.

 

 


De elementen van dit plan:

  • een uitbreiding aan de zuidzijde, waardoor het oude eetkamertje een prettige woonkamer is geworden, uitgebreid met een nieuwe eetkamer 'achter' het huis, de keuken centraal, in verbinding, maar toch ook afgesloten. Het geheel gemaakt van gelamineerde houten liggers, aansluitend op de bestaande constructieve wanden, rondom glas, met een flink dakoverstek, tegen zoninstraling en een lekkere plek om buiten te zitten;
  • een verplaatste (nieuwe) entree aan de noordzijde, op een veel logischere plek bij de toegang tot het perceel, waarbij er ruimte ontstaat voor een warm welkom, een garderobe en een nieuwe trap die 'wel' beloopbaar is;
  • de voormalige woonkamer die nu ruimte biedt aan de werkkamer annex bibliotheek;
  • een verdieping waar je door toevoeging van een dakkapel wel iets mee kunt;
  • en dat geheel geïsoleerd conform nieuwbouweisen, houten vloeren (ook in verband met een hele natte kruipruimte) vervangen door schuimbeton, met gevelisolatie rondom en een ingepakt dak; 'all-electric ready'.