verbouwing Warfhuizen (2022)

(klik rechtsboven op de foto voor vergroting)

 

De achterbouw, ooit een stal, had van oorsprong een flauw hellende kap. Door vorige bewoners is deze verwijderd. Christiaan, Petra en hun twee zonen, hadden juist behoefte aan extra ruimte.

De kap van het karakteristieke voorhuis is verlengd. Het nieuwe dak is door de iets kleinere breedte van de achterbouw ook iets minder hoog en daarmee ondergeschikt aan het dak van het oorspronkelijke woonhuis. Om stahoogte te creëren is er een forse dakkapel geplaatst aan de achterzijde, die door de ingetogen donkere kleur wegvalt in het dakvlak. Deze houtsoort is ook toegepast in de nieuwe kopgevel. De vlakke plaatsing van de kozijnen en de (authentieke) dakpannen, die strak over de houten gevel zijn gedetailleerd, versterken het eenvoudige en ingetogen karakter van de opbouw.

 

 

 

De voormalige slaapkamer aan de achterzijde wordt nog afgewerkt tot een prettige werkruimte. Door de plaatsing van 2 grote dakramen baadt de ruimte in een zee van licht. De achterbouw ligt iets verlaagd en doordat het plafond deels is verwijderd, is de ruimtelijke beleving verder vergroot. 

De twee slaapkamers onder het nieuwe dak zijn niet heel groot, maar ook hier ervaar je toch prima ruimtes door de royale dakkapellen met ramen die uitzicht bieden op de moestuin en de weilanden achter het huis. 

De nieuwe kap is goed geïsoleerd met inblaascellulose. Dit circulaire materiaal houdt de ruimtes warm in de winter en beperkt de instraling van warmte in de zomer.